Национално представените работодателски организации искат среща с премиера, заради високите цени на

...
Национално представените работодателски организации искат среща с премиера, заради високите цени на
Коментари Харесай

Бизнесът иска среща с премиера, заради скъпите ток и газ ще затворят водещи предприятия |

Национално показаните работодателски организации желаят среща с премиера, заради високите цени на електрическата енергия и природния газ и премахването на ограниченията на обезщетенията, които работодателите получават по отношение на тях.

Това излиза наяве от отворено подписано от ръководителя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, което е в съгласие с БСК, БТПП, КРИБ, ССИ. Ако не се подхващат дейности, може да затворят водещи предприятия у нас, посочват работодателските организации. И настояват, че поради високите енергийни цени и незадоволителната помощ, избрана през декември, ще има загуба на работни места. 

Многократно предупредихме, че препоръчаните ограничения от страна на държавното управление не са работещи на фона на обстановката с цената на природния газ и електрическата сила в конкурентни на България стопански системи, пишат от работодателските организации. 

Те изясняват, че схемата за компенсиране на разноските на небитовите консуматори за употребяваната от тях електрическа сила с таван от 30% от действителната пазарна цена обезсмисля заявката, че ще бъдат обезщетени 75% от разликата сред действителната пазарна цена за юли (185.59 лева./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец при цени над 300 лв..

При цена 800 лв. да вземем за пример, каквато среднодневна цена към този момент сме имали, компенсацията ще се ограничи до 240 лв., а ще останат дейно за заплащане невъзможните 560 лв. за мегаватчас. При такава картина доста първоешелонни и структуроопределящи предприятия ще лимитират и поетапно спрат работа, се показва в писмото.

Ситуацията се разказва като " извънредно рискова за стопанската система и обществения мир ". Организациите допълват, че към този миг няма разговор с изпълнителната власт. 

Така забележителен брой водещи и структуроопределящи предприятия ще лимитират и поетапно спрат работа, се показва още в отвореното писмо. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също желае среща с премиера Кирил Петков заради покачващата се цена на природния газ.
„ Видяхме от 1 януари още веднъж и то с 30% се повиши цената на газа. Това за доста от нашите сдружения е извънредно тежко. „ Топлофикация София “ продава на цени от 47 лева за газ, а купува на 133 лева “, разяснява пред публицисти Фандъкова. Тя напомни, че още преди празниците е поискала среща с Кирил Петков, а днес отново е декларирала това предпочитание. Без обезщетения няма по какъв начин да се обезпечи топлината на софиянци, изясни кметът. „ Същото важи и за столичния автотранспорт. Повечето от новите рейсове, които купихме, са на природен газ. До Нова година 8 млн. лева беше загубата единствено от разликата в цената. Това е непостижимо, тъй че чакаме обезщетенията за природен газ “, добави столичният кмет. 

„ Булгаргаз “ ЕАД внесе на 10.12.2021 година заявление за одобряване на цена на природния газ за януари 2022 година Предложената цена отразяваше ценообразуващите компоненти по договорите с доставчиците към 09.12.2021 година Предложението на „ Булгаргаз “ ЕАД за утвърждаване на цена за януари 2022 година бе планирано, в размер на 117.12 лв/MWh или повишение с 14.5 % по отношение на одобрената цена за декември 2021 г. 

В интервала от 10.12.2021 година до 23.12.2021 година, цените на европейските газови пазари за доставка през януари 2022 година се покачиха доста от 93 EUR/MWh на 119 EUR/MWh. Едва след 23.12.2021 година, цените започнаха да се намаляват. Намалението след 23.12.2021 година беше отчетено в поправеното заявление, което „ Булгаргаз “ ЕАД внесе на 01.01.2022 година, в съответствие с напътствията на КЕВР. В поправеното заявление бяха включени отчетните данни към 31.12.2021 година на съставените елементи, формиращи цената по дълготрайните контракти, в това число и покачването на петролния съставен елемент. Предложената от „ Булгаргаз “ ЕАД цена за януари 2022 година е напълно изчислена в сходство с Наредбата, което е тествано и потвърдено от КЕВР с Решение № Ц-1 от 01.01.2022 година за одобряване на цена на природния газ за регулирания пазар.

На 11.01.2022 година, „ Булгаргаз “ ЕАД следва да внесе предложение за одобряване на цена за февруари 2022 година, като тази цена ще е отразява ценовите равнища на ценообразуващите компоненти по дълготрайните контракти към 10.01.2022 г. 

В случай че до 10.01.2022 година се запазят актуалните ценови равнища на европейските газови пазари за доставка през февруари 2022 година в размер на 65 EUR/MWh, „ Булгаргаз “ ЕАД ще предложи цена за февруари 2022 година с 32 % по-ниска по отношение на одобрената за януари 2022 година, която ще е планирана към датата на заявката. 

Окончателното предложение за цена за февруари 2022 година ще бъде импортирано от „ Булгаргаз “ ЕАД за одобряване от КЕВР на 01.02.2022 година и ще регистрира ценообразуващите съставни елементи по дългосрочните контракти към 31.01.2022 година
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР